Turistattraksjoner i Georgia


Den kristne Bagrati-katedralen som ble oppført for nærmere tusen år siden ligger i byen Kutaisi og regnes som et av de flotteste eksemplene på georgisk arkitektur fra middelalderen. Det pågår for tiden en omfattende restaurering, men besøkende slipper til. Gelati-klosteret som ligger like ved Kutaisi er rikt utsmykket med fresker og veggmalerier. Det ligger idyllisk til på landet i grønne omgivelser.


Den berømte grotte-byen Uplistsikhe ligger 10 km øst for byen Gori. Her finnes ulike strukturer datert fra jernalderen og frem til middelalderen. Den er kjent for sin unike kombinasjon av ulike steinhuggerteknikker fra Anatolia og Iran. Forbløffende nok eksisterer hedensk og kristen arkitektur side om side.


I byen Batumi ligger en enorm botanisk hage oppe på en høy klippe. Det er et rolig, vakkert og svalt område med planter fra hele verden. Ønsker du å se alt hagen har å by på, må du regne med å bruke en halv dag eller mer.


For flere fine opplevelser utendørs anbefales et besøk til nasjonalparken Borjomi-Kharagauli som er et av de fineste naturområdene i Europa. Her kan du forsere Zekari-passet på sykkel, se grotte-byen Verdazia, og nyte utsikten over Svartehavet.


Landsbyen Kazibegi som ligger nord i Georgia er et populært turområde. Stedet er omringet av fjell og de barskeste kan se frem til en guidet tur mot toppen av Kazbeg som strekker seg drøyt 5000 meter over havet. Er ikke dette noe for deg, kan mange gode turopplevelser også høstes av den som utforsker Juta til fots. Du kan også gå opp til Gergeti Trinity kirken på halvannen time.


Mtskheta er en gammel by både to mil fra Tbilisi som har hatt stor betydning for den georgiske nasjonen. Den har vært og er hovedkontoret for den georgisk ortodokse kirken. Her finnes en rekke bygninger av interesse for de som vil vite mer om ortodoks kristendom eller georgisk historie. Middelalderbygningene i Georgia er godt bevart, og du finner et utall av flotte byer som stammer fra denne tidsperioden her. Middelalderborgen i Omalto, de rustikke middelalder-tårnene i Dartlo, og hovedstaten Tbilisis gamle kirker er vel verdt et besøk.


Museer


Gori er Stalins fødeby og det koster omtrent 300 kroner tur-retur å dra hit fra hovedstaden i drosje. Her er finner du et Stalin-museum med større fokus på den kommunistiske lederens georgianske herkomst enn hans stormannsgalskap og massakre.


Museet Janashia huser hundretusener av georgianske og kaukasiske gjenstander. Her kan du se på en kronologisk utstilling som følger utviklingen av Georgias kultur fra bronsealderen og nesten helt frem til i dag. Det mest verdifulle utstillingsobjektet er Homo Ergaster-fossilene som ble funnet ved Dmanisi. Du kan også se på en imponerende samling av gullgjenstander og mynter.


G. Chitaia Etnografisk museum er utendørs og består av 70 bygninger som er karakteristiske for ulike steder i Georgia. Det finnes om lag 8000 husholdningsgjenstander og andre håndlagde gjenstander her.